Slip and Fall Prevention | SlipNOT® 

Slip and Fall Prevention Quiz

PDF Print Email Email
Live Assistance
Bookmark

The National Safety Council has provided the quiz below as a way of gauging how well you and your employees know slip and fall prevention. We recommend taking this workplace safety quiz and giving your employees this safety quiz to get an idea of where workplace safety falls among other rules and regulations your business or corporation may have.  In order to incorporate safety into your business you have to know the risks and facts.

Guard Against Slips & Trips with this Fall Prevention Quiz

1)  In 2002, how many people died as a result of a fall?

A.    1,000
B.    5,100
C.    14,500

Answer: c. According to the National Safety Council, only motor vehicle crashes and poisoning cause more unintentional injury (accidental) deaths.  One in five visitors to a hospital emergency room for an injury is there because of a fall.

2)  What percentage of falls occur at home?

A.    10%
B.    25%
C.    over 50%

Answer: c. So says NSC publication, Injury Facts®.  Seeing that more time is spent at home than anywhere else, that’s where falls are more likely to occur, especially if steps are not taken to reduce the risk.

3)  True or False? Most fatalities resulting from falls involve sporting events like mountain climbing or parachuting.

Answer: False.  Fewer than 4 percent of falling fatalities involve sports.  According to the Consumer Products Safety Commission (CPSC), more people died as a result of tripping on a level surface than in mountain climbing.

4)  What accounts for the most falls that result in death?

A.    Ladders
B.    Stairs and steps
C.    Slippery tile

Answer: b. More falling deaths result from stairs and steps, according to the CPSC.  Beds rate second, while ladders are in third place.

5)  If you’re over 65, what are your chances of falling?

A.    1 in 20
B.    2. 1 in 5
C.    1 in 3

Answer: c. According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), seniors have a 33 percent chance of falling in any year.  Older adults are five times more likely to be hospitalized for a fall-related injury than for other injury-related reasons.

6)    True or False? Seniors account for substantially more falling injuries than children.

Answer: False. The NSC publication, Injury Facts® indicates there were 11,081,000 falling injuries. Of this total, seniors age 65 and older account for 2,459,000, and children under 12 account for 2,173,000.

7)    True or False? You should have your hearing checked annually to prevent a fall.

Answer: True. Hearing plays an important role in balance and space perception. You should also have your eyes checked regularly.

8)    True or False? Depression causes people to fall more often.

Answer: False. However, some medications used to treat depression and other diseases can leave people dizzy or disoriented and more susceptible to falls.  Review your medications with your doctor to see if they cause balance problems.

What’s Your Score?

6 to 8 correct: Standing tall!

4 to 5: Have a good grip

2 to 3: On shaky ground

0 to 1: Falling down

Leave a Comment